Lexikální vyjádření příčinných a důsledkových vztahů v současné francouzštině. - Lidinská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této diplomové práce je identifikace a zhodnocení prostředků lexikálního vyjádření příčinných a důsledkových vztahů v současné francouzštině. Po teoretickém úvodu, v němž budou představeny nejdůležitější termíny nutné pro tuto práci, se zaměříme na české pojetí diskurzních vztahů. Na jeho základě bude sestaven seznam francouzských lexikálních vyjádření příčiny a důsledku, která budou dále vyhledávána v korpusech frWac a Frantext. V praktické části této práce budou daná lexikální vyjádření analyzována z hlediska jejich struktury, pozice a užití ve větě a textu. Zohledněna bude také frekvence jejich výskytu v obou korpusech.
Lexical Expression of Cause and Result Relations in the Present-day French
L?EXPRESSION LEXICALE DE LA CAUSE ET DE LA CONSÉQUENCE EN FRANÇAIS CONTEMPORAIN
Keywords: příčina; důsledek; diskurzní vztahy; lexikální vyjádření; AltLex; korpusová analýza; cause; consequence; discourse relations; lexical expression; AltLex; corpus analysis