Problematika oddlužení žen ve výkonu trestu odnětí svobody - Křížová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou oddlužování žen ve výkonu trestu odnětí svobody v České republice. Téma oddlužení je v současné době velmi aktuální. U vězněných osob se však vyskytují další překážky a problémy, které tento proces komplikují. Teoretická část popisuje vývoj a aktuální situaci zadlužování obyvatel v České republice, vymezuje některé pojmy, např. finanční gramotnost, exekuce, osobní bankrot, dále seznamuje s novelou insolvenčního zákona. Obsahem dalších kapitol je deskripce problému zadlužování žen ve výkonu trestu odnětí svobody. Zde řadíme například nízké vzdělání a rodinné zázemí těchto žen, které je většinou patologické. Dále jsou v této práci mapovány příklady z praxe, spolupráce věznic s mimovězeňskými specializovanými pracovišti. Zde jsou rovněž podrobněji popsány tři neziskové organizace. Cílem práce je deskripce problémů a obtíží spojených se zadlužováním žen vězněných v České republice a rovněž zmapování systému odborné pomoci při oddlužování. Navržení některých východisek, které by napomohly při řešení tohoto problému. Hlavní metodou sběru dat bylo vedle pozorování, kvalitativní dotazování pomocí techniky strukturovaných rozhovorů s otevřenými otázkami. Počet respondentů byl stanoven na deset odsouzených žen, pět zaměstnanců věznic a pět pracovníků neziskových organizací. Sestavila jsem tedy tři okruhy otázek, které jsem pro přehlednost seskupila do tabulek. Práce může být užitečná vězeňským pracovníkům i pracovníkům dalších organizací, dále institucím spolupracujících s Vězeňskou službou ČR na řešení problematiky oddlužení vězněných žen. Popsaná problematika se jeví jako velmi obsáhlá. Z výzkumu vzešly následující problémy, které respondenti specifikovali: všechny tři skupiny oslovených respondentů uvedly jako problém nízkou mzdu odsouzených, dále nízkou časovou dotaci určenou k řešení oddlužení, malý počet a přetěžování pracovníků Vězeňské služby a také jejich nedostatečné odborné vzdělání. Na základě těchto vyřčených a popsaných problémů jsem navrhla několik optimalizačních opatření: K oddlužení ve smyslu insolvence by bylo žádoucí výrazné navýšení mzdy odsouzených. Dále zavedení domácího vězení, které by pracovníkům ve vězeňství ulevilo a zároveň by přispělo k možnosti oddlužení. V dalších oblastech je dle mého názoru nutné specializované proškolování příslušných zaměstnanců věznic, s tím související razantní navýšení kapacit těchto odborníků a také spolupráce s odborníky mimo vězeňství. Dále navrhuji vybudování finančně i místně dostupné postpenitenciární péče, která bude aktivně navazovat na činnosti vykonávané ve věznicích, toto vidím jako klíčové, neboť bez této následné pomoci vychází snaha pracovníků vězeňství převážně nazmar.
The issue of elimination debts of women during their prison sentence
Keywords: Zadlužení; oddlužení; finanční gramotnost; ženy ve výkonu trestu; vězeňství.; Debts; eliminating debts; financial knowledge; women in prison sentence; prison service.