Daň z přidané hodnoty ve stavebních firmách - Koritarová, Viktorie (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá daní z přidané hodnoty ve stavebních firmách, s cílem shrnout a objasnit základní účetní postupy a zpracování DPH v těchto podnicích. Součástí výsledků je i identifikace možných daňových úniků na základě běžné praxe a dostupných judikatur. V textu jsou uvedeny konkrétní zkoumané účetní příklady, které jsou důkladně analyzovány v celém procesu od faktury až po podání ve formuláři pro finanční správu. Dále jsou zmíněny účetní programy, které objasňují technickou stránku účetnictví daně z přidané hodnoty. Závěr práce pojednává o možných daňových únicích, a to z pohledu stavebních firem, účetních a správců daně. Je zde vyjádřen osobní názor autorky na řešené problematiky. Zmíněny jsou též karuselové podvody, které jsou velmi aktuálním tématem.
Value Added Tax in a Construction Companies
Keywords: daň z přidané hodnoty; reverse charge; nadměrný odpočet; daňové úniky; karuselové podvody; value added tax; reverse charge; excess tax; tax evasion; carousel frauds