Dyshemoglobinémie (COHb a methemoglobin) - Ledvoňová, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na analytickém měření dyshemoglobinů v laboratoři Fakultní nemocnice v Plzni na pracovišti klinické biochemie, kde se ke stanovení hemoglobinu a kyslíkových parametrů používá acidobazický analyzátor ABL 800 FLEX. Do teoretické části jsem zahrnula skladbu hemoglobinu, jeho funkce a vazbu kyslíku na hemoglobin, vznik a rozpad hemoglobinu. Také jsem se zmínila o množství hemoglobinu, funkční a frakční saturaci, více jsem popsala transport kyslíku a saturační křivku a nakonec jsem se zabývala jednotlivými dyshemoglobiny. V praktické části jsem se zaobírala laboratorním stanovení karbonylhemoglobinu a methemoglobinu a funkční a frakční saturací. Data jsem získala z acidobazického přístroje a následně jsem je porovnala mezi sebou. Jako biologický materiál jsem použila krev od 140 pacientů, kterým byly v běžném provozu laboratoře měřeny parametry na acidobazickém analyzátoru po předchozím požadavku lékaře. Karbonylhemoglobin byl prokázán pouze u jednoho vzorku a methemoglobin nebyl zaznamenán. Ostatní vzorky měly výsledky ve fyziologické hodnotě. Graficky jsem zaznamenala vztah dyshemoglobinů s karbonylhemoglobinem a dyshemoglobinů s methemoglobinem. Kromě jiných důležitých stanovení je dnes také potřebné pro záchranu lidských životů měřit kyslíkové parametry, jelikož u některých osob může dojít k intoxikaci, která bývá spojena s různými příčinami a to i přesto, že se dyshemoglobinémie tak často nevyskytují.
Haemoglobinopahty (COHb a methaemoglobin)
Keywords: Dyshemoglobinémie; hemoglobin; spektrofotometrie; pulzní osmometr; acidobazický analyzátor Radiometer ABL 800 FLEX; Haemoglobinopathy; haemoglobin; spectrofotometria; pulse osmometer; acid-base analyzer Radiometer ABL 800 FLEX