Rituály spojené s narozením jako mezní životní situací - Božíková, Renáta (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá rituály, které se pojí s obdobím narození jako mezní životní situací. Dále jejich porovnáním v archaických a tradičních společnostech. Druhá linie práce sleduje adaptaci na novou rodičovskou roli a její následný vývoj. První kapitola pojednává o rituálu, jeho významu, dělení a přechodových rituálech. Druhá kapitola se zabývá charakteristikou mezní životní situace. Ve třetí až páté kapitole jsou samostatně popsána období těhotenství, porodu, narození a období šestinedělí. Jednotlivé etapy jsou v práci podrobněji charakterizovány a porovnány v kontextu archaických a tradičních společností s uvedenými příklady rituálů, které jsou pro daná období typické.
Rituals connected with birth as a vital life situation
Keywords: rituál; přechodový rituál; mezní životní situace; těhotenství; porod; narození; šestinedělí; rodičovství; sociální role.; ritual; rite of passage; vital life situation; pregnancy; givingbirth; birth; childbed; parenthood; social role