Vertikální distribuce Cs-137 v neobdělávaných půdách - Hájek, Daniel (Jihočeská univerzita, 2014)
Z pohledu dlouhodobé kontaminace radionuklidy, je nejvýznamnějším prvkem 137Cs. Cesium se vstřebává jak do lidského organismu, tak do rostlin a je stále deponováno především ve svrchních vrstvách půdy. První část bakalářské práce zahrnuje teoretický přehled vztahující se k řešené problematice spolu s úvodem do gama spektrometrie. V odborné literatuře zabývající se problematikou radioaktivního cesia a jeho migrací v půdě byly vzorky doposud odebírány pouze po větších vrstvách, svrchní (0 - 5 cm) a spodní (5 - 20 cm). V této práci byly vzorky jednotlivých půd odebírány v jednocentimetrových vrstvách, s cílem zjistit v jaké vrstvě půdy se nachází nejvíce 137Cs, jelikož se předpokládá, že 137Cs je stále v dosahu kořenového systému rostlin. Distribuce radionuklidů v půdě je ovlivněna několika hlavními faktory. V obdělávané půdě, její orné části, je obsah 137Cs v jednotlivých vrstvách homogenní, kdežto v neobdělávaných půdách je patrné rozvrstvení odpovídající migraci 137Cs do hloubky a vliv kořenového systému rostlin ve svrchní vrstvě půdy. Vzorky měřených půd byly odebírány v chráněné krajinné oblasti Šumava v okolí Kvildy, Horské Kvildy, Modravy, Bučiny, Borové Lady, Zadova a Nových Hutí. Výsledné gama spektrum bylo vyhodnocováno germaniovým detektorem s vysokým rozlišením v kombinaci s mnohokanálovým analyzátorem v programu GAMAT na pracovišti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost v Českých Budějovicích. Z veškerých měření bylo zjištěno, že nejvíce 137Cs je deponováno v první vrstvě půdy, ovšem s minimálním rozdílem oproti vrstvě druhé. Ve vrchních vrstvách půdy je deponováno nejvíce 137Cs, které je v dosahu kořenového systému rostlin. Ze získaných dat je patrná i distribuce 137Cs v půdě.
Vertical distribution of Cs-137 in uncultivated soils
Keywords: cesium 137; distribuce cesia; cesium v půdách; havárie jaderné elektrárny Černobyl; gama spektrometrie; caesium 137; caesium in soil; distribution of caesium; gama spectrometry; the Chernobyl Nuclear Power Plant accident