komunikace s pacientem/cizincem v ošetřovatelském procesu - Mbuna Yemeli, CEPHISE LEONIE (Jihočeská univerzita, 2012)
Problematika multikulturního ošetřovatelství je stále aktualní i v České republice, kde více stoupá počet cizinců. Komunikace je základni společenský proces, který můžeme charakterizovat jako odevzdávání významů mezi lidmi. Může probíhat na verbální i neverbální úrovni. Jejím základem je mezilidská interakce, ve které dochází k přenosu informací od člověka k člověku. Sestra slouží jako prostředník mezi lékařem a pacientem. Musí rozumět instrukcím lékaře a potřebámi obavám pacienta.Její komunikační schopnosti se musí soustředit, jak na přijímání, tak na podávání informací, stejně jako vytváření prostředí důvěry. Pro sestry i pro pacienty/cizince je komunikace nezbytným nástrojem pro podávání a získávaní informací a v souvislosti s nedostatkem komunikace může dojít k pochybení při péči o pacienta/ cizince. Z výsledků výzkumného šetření práce vyplývá znalost českých sester v oblasti multikulturního ošetřovatelství. Znalost multikulturního ošetřovatelstv í je u zdravotních sester na nízké úrovni a je ji třeba zlepšit. Mohu konstatovat, že stanovené cile na začatku teto prace byl splněni.
Communication with the patient / alien in the nursing process
Keywords: Cizinec; pacient; multikulturní; jazyk; komunikace; neverbální komunikace; ošetřovatelská péče; jazyková bariéra; Alien; patient; multicultural; language; communication; non-verbal communication; nursing care; language barier.