Závišův kříž. Haptický model pro nevidomé a slabozraké - Svoboda, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce je zpracovaná v teoreticko-praktické formě. Teoretická část se zaměřuje na historické a církevní aspekty, které utvářely podobu gotického sochařství. K dopracování konečného cíle této práce bylo také důležité nastínit přeměnu umění mezi románským a gotickým slohem. Ten je charakterizován v rámci sochařství až do svého vrcholného období v českém i celoevropském kontextu. Další část teorie je věnována fenoménu zlata ve spojitosti se středověkými relikviáři a českými korunovačními klenoty, potažmo se Závišovým křížem, kterému je věnována závěrečná část textu. Zmíněna je též metodika tvorby haptických modelů s ohledem na finální artefakt praktické části práce, jejímž cílem je vyhotovení Závišova Kříže do podoby zjednodušeného modelu tak, aby splňoval všechna kritéria kompenzační pomůcky.
Záviš's cross. Haptic model for the blind and partially sighted.
Keywords: gotické sochařství; zlato; světec; relikvie; relikviář; světlo; Bůh; Závišův kříž; gothic sculpture; gold; saint; relics; reliquary; light; God; Záviš cross