Farnost a obec Křemže v letech 1885 -1920 - Novák, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zabývá životem farnosti a obce v Křemži v období let 1885 - 1920. Úvod práce obsahuje stručný popis vzniku obce a farnosti od prvních zmínek v historických análech až po rok 1885. Dalším sledovaným časovým úsekem jsou roky 1885 - 1905 z pohledu života farnosti v Křemži a vzniklých sakrálních staveb v tomto období. Ve stejném časovém rozmezí v samostatné kapitole potom život a události obce Křemže a průniky farního a obecního života. Následující kapitola zpracovává období před vznikem světové války, tedy roky 1911 - 1914. I zde je členění provedeno z pohledu farnosti a samostatně pohled obce Kremže a opět společných průniků života. Samostatná kapitola je věnována první světové válce, kde je důraz kladen na popis situace života v obci samé a těžkostech a útrapách války na území farnosti. Závěrečná kapitola obsahuje popis vzniku nové samostatné republiky a jeho dopad na složení národnostní a politické. Popisuje také tendence a vývoj katolické církve na území farnosti Křemže v letech 1919 - 1920.
Křemže Village and Parish in the Years 1885 - 1920
Keywords: farnost; katolictví; národnost; obec; historické události; stavba kostela; kaple; hřbitov; škola; komunikace; 1.světová válka; národnost.; parish; Catholicism; nationality; community; historical events; building the church; chapel; cemetery; school; communication; World War 1.; nationality.