Statistické analýzy požárů v přírodním prostředí za období 2008 - 2017 v Jihočeském kraji - Švehla, Oto (Jihočeská univerzita, 2019)
Cíle práce spočívaly v provedení statistické analýzy požárů ve vyhlášeném II. stupni požárního poplachu (na základě vybraných parametrů "škody", "uchráněné hodnoty", "přímé náklady") a v provedení systémové analýzy ekonomických aspektů výjezdů při požárech ve vyhlášeném II. stupni požárního poplachu. První cíl (statistická analýza) byl splněn verifikací dílčích hypotéz H21 až H24, které vznikly rozdělením hypotézy H2 (rozdělení hypotézy H2 na dílčí hypotézy bylo generováno vymezením současného stavu řešené problematiky). Druhý cíl (systémová analýza ekonomických aspektů) byl splněn verifikací hypotézy H1, na bázi algoritmu ekonomických aspektů výjezdů k venkovním požárům bylo možno kvantifikovat přímé výjezdové náklady. Hypotézy a jejich verifikace měly následující podobu: H1: Na základě vybavení, nasazení sil a prostředků při výjezdu jednotky bude možno vypracovat tabulkový algoritmus výpočtů podrobné ceny výjezdových nákladů Přijetí hypotézy lze doložit vztahem pro výpočet přímých nákladů: Xpn =((V Sv)/100) Xphm+(Sm Mth) Xphm+(Xtc Xo)Xpm H2: Vybrané parametry výjezdů jednotek budou ve vybraném období v regresním a korelačním vztahu H21 Zkoumáním výše škod ve vazbě na jednotlivé požáry ve sledovaném období lze očekávat regresní a korelační výsledek ukazující na výraznou roli škod nižší a střední výše (přijetí hypotézy doloženo tvarem regresní přímky) H22 Zkoumáním výše uchráněných hodnot ve vazbě na jednotlivé požáry ve sledovaném období lze očekávat regresní a korelační výsledek ukazující na výraznou roli uchráněných hodnot nižší a střední výše (přijetí hypotézy doloženo tvarem regresní přímky) H23 Zkoumáním výše přímých nákladů ve vazbě na jednotlivé požáry ve sledovaném období lze očekávat regresní a korelační výsledek ukazující na výraznou roli přímých nákladů nižší a střední výše (přijetí hypotézy doloženo tvarem regresní přímky) H24 Vzhledem k volbě pouze tří parametrů zkoumaných venkovních požárů ve sledovaném období lze očekávat regresní a korelační výsledky mezi dvojicemi statistických znaků jen na úrovni velmi slabé pozitivní nebo negativní korelace (přijetí hypotézy doloženo tvarem regresní přímky (přijetí hypotézy doloženo vymezením slabých pozitivních a negativních korelací, mnohdy měly výsledky blízko k nekorelovanosti) Diplomová práce měla přínosy teoretické (např. operabilita dvojrozměrných regresí a korelací provedených bez škálování a se škálováním) a praktické (vymezení vzorce pro výpočet přímých nákladů). Rovněž bylo navrženo pokračování navazujícími výzkumy - použít homogenizované soubory požárů (požár sklizňové techniky, požáry sklizených polí, požáry pícnin a požáry lesů) pro výzkum např. v celorepublikovém měřítku.
Statistical analisys of fires in the natural environment during the period 2008 - 2017 in the South Bohemian Region
Keywords: Statistická analýza; hypotéza; korelace; regrese; požár; výše škod; uchráněné hodnoty; přímé náklady na požár; Statistical Analisys; Hypothesis; Correlation; Regression; Fire; Damage Level; Protected Values; Direct Fire Costs