Zranitelný druh - vodní ploštice hlubenka skrytá (Aphelocheirus aestivalis (Fabricius, 1794) (Heteroptera: Aphelocheiridae): rozšíření a preference habitatů v česko-rakouském příhraničí povodí Lužnice - Bauer, Martin (Jihočeská univerzita, 2007)
Výskyt, rozšíření a preference habitatů bentické vodní ploštice hlubenky skryté (Aphelocheirus aestivalis) a struktura makrozoobenthosu byly studovány v povodí horní Lužnice.\\ Druh A. aestivalis je rozšířen pouze v dolní části horní Lužnice. Obývá kamenité úseky řeky Dračice (= Reissbach na rakouské straně), řeky Lužnice po proudu od Suchdola nad Lužnicí, Staré řeky (= část řeky Lužnice), Nové řeky a Nežárky. Tento druh se vyskytuje jen na kamenitém a písčitém dně v částech toku s vyšším obsahem kyslíku a s velkou rychlostí toku. Upřednostňované mikrohabitaty představuje dno s pískem a hrubým štěrkem, kameny, potopeným dřevem nebo kořeny stromů rostoucích na břehu a s vodními rostlinami.\\ Ačkoliv Lužnice má množství míst s habitatem a mikrohabitatem vhodným pro osídlení druhem i proti proudu směrem od Suchdola nad Lužnicí, žádní jedinci A. aestivaliszde nebyli nalezeni. Stejně tak nebyli zjištěni v Koštěnickém potoce (ústí tohoto pravostranného potoka se nalézá po proudu od Suchdola nad Lužnicí).\\ Společenstva makrozoobentosu v místech s výskytem A. aestivalis zahrnují larvy druhů vodního hmyzu Cloeön dipterum, Baetis vernus, Ephemera danica, Ephemerella ignita, Heptagenia sulphurea (Ephemeroptera); Isoperla cf. rivulorum, Leuctra cf. albida (Plecoptera); Hydropsyche pellucida nebo incognita, H.angustipennis, Limnephilus sp., Molanna angustata, Polycentropus flavomaculatus, Potamophylax sp. (Trichoptera). Dominantním a nejhojnějším druhem hmyzu byly larvy chrostíků rodu Hydropsyche. Je možné se domnívat, že upřednostňovanou potravou A. aestivalis na sledovaných místech jsou larvy Baetis, Ephemerella (Ephemeroptera) a Hydropsyche (Trichoptera). Lužnice je charakteristická častými záplavami. Voda bývá silně znečištěná různými polutanty. Je možné se domnívat, že subpopulaceA. aestivalis mají ve studovaném území poměrně dobrou odolnost vůči těmto environmentálním změnám.
Vulnerable benthic water bug species Aphelocheirus aestivalis (Fabricius, 1794) (Heteroptera: Aphelocheiridae): distribution and habitat preference in the Czech-Austrian border area of the Lužnice river basin
Keywords: Aphelocheiridae; \kur{Aphelocheirus aestivalis}; výskyt; preference habitatů; bentická společenstva; povodí Lužnice; česko - rakouské pohraničí; střední Evropa; Aphelocheiridae; \kur{Aphelocheirus aestivalis}; distribution; habitat preference; benthic communities; Lužnice river basin; Czech - Austrian border area; Central Europe