Uskladnění a přeprava munice a trhavin dle předpisů AČR a v civilním sektoru - Látr, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou skladování a přepravou munice a výbušnin v České republice. Tento problém se nejvíce rozvířil v České republice po nešťastném výbuchu muničního skladu ve Vrběticích roku 2014. Výbuchy muničních skladů bývají devastující, a proto jsou tak nebezpečné pro své okolí. Výbuch nelze nikdy stoprocentně vyloučit. K výbuchům dochází ve světě i u nás. A proto se novelizují zákony, nařízení a vyhlášky ke skladování munice a výbušnin, aby se toto riziko minimalizovalo. Teoretická část se na jejím začátku soustřeďuje na historii muničních skladů a následky výbuchů. Další kapitola je zaměřena na právní úpravu pro střelné zbraně, střelivo a munici. Pro jejich obsáhlost byla rozdělena na sedm podkapitol, s uceleným přehledem všech právních předpisů týkající dané problematiky. V další kapitole jsou zmíněny předpisy armády České republiky a v poslední kapitole jsou objasněny základní pojmy bakalářské práce nebezpečné věci, munice, výbušnina a trhavina. V praktické části bakalářské práce je provedena analýza nashromážděné literatury s pohledem na civilní sektor. Problematika munice a výbušnin musela být rozdělena na dvě kapitoly. Obě se zabývají municí a výbušninami, ale každá má jinou právní legislativu. První kapitola řeší problematiku přepravy munice a výbušnin a druhá objekty pro její skladování. V diskuzi došlo k analýze a porovnání s předpisy platnými v Armádě České republiky a byla zodpovězena výzkumná otázka "Jsou zásadní rozdíly v právní úpravě přepravy a skladování munice a trhavin v rámci AČR a civilním sektoru?" V závěru bakalářské práce jsou shrnuty rozdíly mezi skladováním munice a výbušnin v Armádě České republiky a v civilním sektor, a doporučení pro následující legislativu.
Storage and transport of ammunition and explosives according tu regulations of Czech Army and in civilian sector
Keywords: Munice; výbušniny; sklad munice; Armáda České republiky; přeprava nebezpečných věcí; ADR; Ammunition; explosives; ammunition store; Army of the Czech Republic; transport of dangerous goods; ADR