Trestná činnost nezletilých a mladistvých na území pardubického okresu. - Tobišková, Radka (Jihočeská univerzita, 2007)
V dnešní době kriminalita jako taková je celosvětovým problémem. Počátek kriminální kariéry mladých lidí se neustále přesouvá do nižších věkových kategorií. Trestná činnost mládeže se velmi těžko zjišťuje, prokazuje, vyšetřuje a postihuje. Kriminalita nezletilých a mladistvých znepokojuje policii, právníky, politiky, psychology, a v neposlední řadě každého z nás. Chceme-li zjistit podstatu tohoto problému, musíme znát její příčiny, které jsou spatřovány v našem otevření světu. Nejzávaznější a také nesložitější odstranitelné faktory patří do skupiny sociálních příčin. Kriminalitu mládež není možno považovat za něco zvláštního, je součástí kriminality jako celku. Je projevem deformace mladého člověka, která nastala v průběhu jeho života. Musí nás provokovat a upozorňovat na sebe mnohem více než síly, které vytvořily podmínky pro její vznik a existenci. Prevence kriminality mládeže by měla být aktivitou rozvíjenou na základě potřeb ochrany místních společenství obyvatel. Prevence, represe či jiné aktivity společnosti by se měly vzájemně doplňovat a vytvořit organizačně životaschopnou koncepci demokratické společnosti. Mladistvému může v dnešní době soud uložit tresty odnětí svobody (podmíněně, nepodmíněně, v současnosti je maximální trestem pro mladistvého trest odnětí svobody nad 10 let), propadnutí věci, peněžitý trest, je-li výdělečně činný, zákaz činnosti, vyhoštění. V rámci své bakalářské práce jsem provedla anonymní šetření pomocí dotazníku o příčinách kriminality mládeže a o možnostech jejich prevence. Výzkumný vzorek tvořili obyvatelé, kteří bydlí v pardubickém okrese. Hlavním cílem bylo zjistit, jaký názor mají občané na příčiny kriminality mládeže a jejich prevenci. Zda se nad tímto sociálně patologickým jevem alespoň trochu zamýšlejí a jaký postoj k danému tématu zaujímají..
Criminal activities of underage and teenagers of Pardubice district.
Keywords: Kriminalita; Mladistvý; Nezletilý; Prevence; Příčiny kriminality; Criminality; Juvenile; Underage; Prevention; Causes of criminality