Historie farnosti Stráž nad Nežárkou v letech 1900 - 1950 - Hendrych, Jiří (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se věnuje historii farnosti ve Stráži nad Nežárkou v uvedeném období let 1900-1950. Nosným tématem jsou počátky duchovní správy ve Stráži nad Nežárkou, které spadají do poloviny 14. století a dále se rozvíjí v průběhu staletí do roku 1900. Jsou zde popsány počátky školství, které zde souvisí s budějovickým biskupem J. V. Jirsíkem. Z 20. století jsou zde informace z obou světových předválečných, válečných i meziválečných období. Je zde popsán život majitelky zdejšího panství, operní pěvkyně Emy Destinnové. V práci je zpracovaná historie přestupů a výstupů z římsko-katolické církve v období mezi lety 1919-1941 a další informace z farnosti až do roku 1950. Teoretická část probíhala zejména sběrem dat z archívů a praktická jejich zpracováním a doplněním o informace z použité literatury a internetových zdrojů.
The History of Parish in Stráž nad Nežárkou between 1900 - 1950
Keywords: farnost; duchovní správa; Stráž nad Nežárkou; historie; děkanský úřad; farář; kaplan; kříže; nadace; přestupy a výstupy z církve; biskupství; archiv; Ema Destinnová; parish; clerical administration; Stráž nad Nežárkou; history; dean's office; pastor; chaplain; crosses; foundations; transfers and exits from the church; diocese; archive; Ema Destinnová