Význam pedagogiky Marie Montessori pro předškolní zařízení - Soukupová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá pedagogikou Marie Montessori, jejím historickým vývojem, uplatněním v českém systému vzdělávání a jejím přínosem pro děti v předškolním věku. Práce popisuje nejdůležitější prvky a principy pedagogiky Marie Montessori a obsahuje také srovnání denního režimu v klasické mateřské škole a v Montessori předškolním zařízení. Praktická část uvádí výsledky vlastního průzkumu zaměřeného na využití pedagogiky Marie Montessori v současných rodinách. Průzkum se zabývá tím, jaké mají rodiče dětí v předškolním věku znalosti o této pedagogice, jestli děti předškolního věku navštěvují Montessori centra a zda využívají některé Montessori pomůcky také v domácím prostředí.
ImportanceofMariaMontessoriEducationforpre-primaryschools
Keywords: Předškolní věk; Montessori pedagogika; dítě v předškolním věku; alternativní škola; klasická mateřská škola; Montessori centrum; Montessori pomůcky.; Pre-school age; Montessori´s pedagogy; child of pre-school age; alternative school; classical pre-primary school; Montessori centre; Montessori´s teaching aids.