Spolupráce radiologického asistenta při informování žen s karcinomem prsu o nežádoucích účincích radioterapie v Nemocnici Znojmo - Závěrková, Vladislava (Jihočeská univerzita, 2014)
Karcinom prsu je v České republice nejčastějším zhoubným nádorem žen. Jednou ze základních léčebných modalit v léčbě onkologických diagnóz a tudíž i v léčbě karcinomu prsu je radioterapie. Vedlejší účinky záření mohou být akutní a chronické. Mezi nejčastější akutní postiradiační reakce patří zarudnutí kůže (erytém) nebo změny na sliznicích v ozařované oblasti, které mají několik stupňů závažnosti a hodnotí se dle celoevropsky platných EGOG kritérií. Cílem práce je vyhodnocení úrovně informovanosti žen s karcinomem prsu o možných nežádoucích účincích radioterapie (akutních i pozdních) a preventivních opatřeních vedoucích ke zmírnění akutní postiradiační reakce. Výzkumnou otázkou je, zda-li je informovanost žen s karcinomem prsu o možných nežádoucích účincích radioterapie (akutních i pozdních) a preventivních opatřeních vedoucích ke zmírnění akutní postiradiační reakce dostatečná. Z dotazníkového šetření vyplývá, že úroveň znalostí dotazovaných žen je uspokojivá. Cíl práce a výzkumná otázka byly splněny. Bakalářská práce poslouží zejména jako zdroj informací pro vedení oddělení radiační onkologie o úrovni informovanosti pacientů, ozařovaných na tomto oddělení.
Cooperation radiology assistant in informing women about bresat cancer adverse effects of radiotherapy at the Hospital Znojmo
Keywords: Karcinom prsu Mamografický screening Radioterapie Nežádoucí účinky Radiosenzitivita Radiorezistence; breast carcinoma; mammography; radiotherapy; unwanted side effects; radiosenzitivity; radiorezistent