Sonda žákovských znalostí a postojů učitelů k problematice výuky fotosyntézy terestrických rostlin - Šobr, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2022)
Obsah této práce je zaměřen na žákovské znalosti problematiky fotosyntézy a biomasy, pohled učitelů na výuku tohoto tématu včetně využívání digitálních výukových zdrojů. Těžištěm práce je dotazníkové šetření, mezi učiteli a žáky základních škol, které zkoumá úroveň znalostí a osobní postoje obou skupin respondentů na výuku tohoto tématu a její digitalizaci. Do dotazování bylo zainteresováno 154 žáků a 10 učitelů z 5 různých základních škol. Součástí byla i analýza řady učebnic nakladatelství Fraus. Výsledky potvrdily, že mezi žáky setrvávají v současné době miskoncepce, které byly již v minulosti popsané. Patří mezi ně např. tyto: "Rostlina dýchá, když neprovádí fotosyntézu. Hlavním důvodem, proč rostliny provádějí fotosyntézu, je produkce kyslíku. Rostlina dýchá oxid uhličitý a vydechuje kyslík." Literatura i výsledky této studie naznačují, že by využitím moderních pomůcek v hodinách přírodopisu i při vlastním samostudiu mohlo být řešením, jak se s miskoncepcemi vypořádat.
Probing students' knowledge and teachers' attitudes towards teaching photosynthesis of terrestrial plants
Keywords: miskoncepce; prekoncepce; fotosyntéza; biomasa; sonda; respirace; kritická místa ve výuce; misconception; preconception; photosynthesis; biomass; survey; respiration; critical points in teaching