Distribuce radioaktivního stroncia v organismu - Paulů, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Ve své bakalářské práci jsem zpracovávala téma týkající se distribuce radioaktivního stroncia v organismu. Svou bakalářskou práci jsem rozdělila do 3 hlavních partií. V první se čtenář seznámí se všeobecnou problematikou radioaktivního stroncia. Především s jeho patologickým působením na savčí organismus. V této části jsem popsala možné cesty vstupu radioaktivního stroncia do organismu a zdravotní rizika z toho vyplývající. Ve druhé části jsou popsány jednotlivé kazuistiky kontaminace radioaktivním stronciem. První případová studie popisuje dlouhodobou kontaminaci populace 90Sr v okolí řeky Teča. Ve druhé kazuistice jsem zmínila studii skupiny dobrovolníků, kterým bylo aplikováno radiostroncium 85. V organismu těchto dobrovolníků se sledovala jeho eliminace, retence a exkrece. Poslední kazuistika sledovala vliv zevního ozáření na celkovou distribuci radiostroncia v organismu krys. Třetí část obsahuje diskusi, která se týká distribuce radiostroncia v savčím organismu. Cílem mé bakalářské práce bylo zhodnocení distribuce radiostroncia v savčím organismu po různých cestách vstupu. Ve své bakalářské práci jsem měla za úkol vyvrátit anebo potvrdit hypotézu, že stupeň poškození savčího organismu je nezávislý na způsobu vniknutí radiostroncia do organismu. Tuto hypotézu jsem vyvrátila. Problematiku jsem vyhodnotila analýzou a porovnáním všech získaných materiálů.
The distribution of radioactive stroncium in organism
Keywords: Distribuce radionuklidů; radioaktivní stroncium; radionuklidy; Teča; záření beta; Distribution of radionuclides; radioactive strontium; radionuclides; Techa; beta radiation