Jmenný rod v italštině: asignace rodu u výpůjček z angličtiny - Plchová, Sylva (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce je věnována problematice přiřazování rodu anglickým výpůjčkám v italštině. Práce je rozdělena na dvě části. V první, teoretické části, je pozornost věnována definici kategorie rodu v italštině, pravidlům tvoření rodu v italštině, a následně jsou podrobně představena pravidla přiřazování rodu anglickým výpůjčkám. Druhá, analytická část, je věnována samotnému výzkumu, který je prováděn pomocí italského jazykového korpusu itWaC. Na vzorku anglických výpůjček je ověřována aplikace uvedených pravidel pro přiřazování rodu v italštině. Cílem práce je představit problematiku přiřazování rodu anglickým výpůjčkám v italštině, poskytnout detailní přehled jednotlivých pravidel pro přiřazování rodu a ověřit, na kolik jsou tato pravidla dodržována v praxi.
The nominal gender in Italian: gender assignment in borrowings from English
Keywords: rod; přiřazení rodu; výpůjčky; gender; gender assignment; loan words