Antrakologická analýza biomateriálu ze sídlištních objektů ze starší doby železné až mladší doby římské v Turnově - Novák, Jan (Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2017)
Dřevinná skladba rekonstruovaná na základě antrakologické analýzy je charakteristická dominancí dubu, vysokým podílem světlomilných dřevin (borovice, bříza, líska), ale i přítomností buku a jedle. Hojné zastoupení jehličnanů může naznačovat jak selektivní výběr dřevin (sekundární využití konstrukčního materiálu či odpadu po opracování dřev), tak i vyšší lidský vliv na okolní vegetaci. Odlišnost od druhové skladby palivového dřeva z nedaleké lokality Maškovy zahrady může být způsobena i kratší periodou osídlení a velikostí přítomné komunity. Vedle uhlíků byly analyzovány i fragmenty dřev. Analýza fragmentů dřev jasně dokládá selektivní výběr jehličnatých dřevin (borovice, jedle a smrku).
Anthracological analysis of biomaterial from Early Iron Age to Late Roman period settlement features in Turnov
Keywords: antrakologická analýza; analýza dřev; starší doba železná; mladší doba římská; anthracological analysis; wood fragments analysis; Early Iron Age; Late Roman period