Sebeobsluha jako součást socializace u jedinců s Downovým syndromem - Petrů, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je popsat schopnost sebeobsluhy u jedinců s Downovým syndromem a analyzovat její rozvoj. Na základě stanoveného cíle jsou stanoveny 3 výzkumné otázky. K dosažení cíle byl zvolen kvalitativní výzkum. Data pro vznik případových studií, které jsou popsány v praktické části, jsem získala formou dotazování, metodou polořízeného rozhovoru. Klientky a vychovatelky, s kterými probíhal rozhovor, jsou z Domova Kopretina Černovice. Teoretická část se zabývá Downovým syndromem, jeho formami, diagnostikou, charakteristickými příznaky, nejčastějšími přidruženými onemocněními a životem jedince s Downovým syndromem. Další kapitolou je vymezení mentálního postižení a socializace, speciálně sebeobsluhy. V praktické části je vymezen cíl, výzkumné otázky a metody sběru dat kvalitativního výzkumu. Praktická část obsahuje 3 případové studie klientek Domova Kopretina Černovice. Z případových studií bylo zjištěno, že největší problém mají lidé s Downovým syndromem v sebeobsluze s vařením a s péčí o své zdraví.
Self-care as a part of socialization by people with Down syndrome
Keywords: Downův syndrom; mentální postižení; socializace; sebeobsluha; Down syndrome; mental disabilities; socialization; self-care