Prevalence nadváhy a obezity u žáků II. stupně ZŠ v Českých Budějovicích - Čermáková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá prevalencí nadváhy a obezity u žáků druhého stupně základních škol v Českých Budějovicích. Hlavním cílem je určit výskyt nadváhy a obezity vybraného souboru v dané lokalitě. V první části byla zpracována literární rešerše, která má za cíl definovat obezitu a pojmy s ní související. Na základě prostudované literatury a vědeckých publikací, které jsou uvedeny v seznamu použité literatury, byla vypracována přehledná charakteristika obezity a její problematiky zejména v dětském věku. Praktická část se věnuje výzkumu prevalence nadváhy a obezity u žáků druhého stupně základních škol v dané lokalitě. Na základě spolupráce vybraných škol a vyjádření rodičů proběhlo antropometrické měření celkem 188 žáků. Byla zjišťována tělesná výška a hmotnost, obvod pasu a kožní řasa pod jazylkou. Na základě zjištěných dat byla vypracována přehledná prezentace výsledků s cílem určit výskyt nadváhy a obezity u žáků 2. stupně základních škol v Českých Budějovicích.
The prevalence of overweight and obesity for pupils in the 2nd degree of primary school in Ceske Budejovice
Keywords: prevalence; nadváha; obezita; pubescent; faktory obezity; prevence; prevalence; overweight; obesity; adolescents; factors of obesity; prevention