Regulace plevelných rostlin při klasickém a minimalizačním způsobu zpracování půdy v porostech ozimých obilnin. - Pechar, Aleš (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce bylo rozšířit poznatky jak z hlediska klasického, tak i minimalizačního způsobu zpracování půdy a navrhnout možnosti úspěšné regulace plevelů na orné půdě při pěstování ozimé pšenice. Na pokusném stanovišti, kde byla půda zpracovávána klasickou orbou, se objevují spíše plevele méně nebezpečné, které aplikace herbicidu zahubila. Jejich počet byl v minimální míře. Na dalším pokusném stanovišti obdělávaném minimalizační technologií se vyskytovali převážně nebezpečné plevele jako chundelka metlice a svízel přítula, i když je aplikace herbicidu značně potlačila, několik jedinců se na pokusných parcelkách objevovalo. Při ekonomickém hodnocení bylo zjištěno, že obě varianty zpracování půdy se od sebe nákladově výrazně nelišily, avšak konvenční způsob zpracování je v tomto případě levnější. Na erozně ohrožených půdách by bylo lepší zvolit minimalizační technologie jako vhodný způsob zpracování půdy, ovšem je potřeba na všech půdách obdělávaných tímto způsobem zvolit rozdílné hloubky zpracování půdy, včetně využívání hloubkového zpracování podrýváním nebo klasickou orbou.
Control of weeds in a classical way and minimalized tillage winter cereals in stands.
Keywords: minimalizace; orba; regulace plevelů; ozimá pšenice; minimalizing; plowing; weed regulation; winter wheat