Možnosti využití textilních materiálů v předmětu Praktické činnosti na 1. stupni ZŠ - Dolanová, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem diplomové práce jsou "Možnosti využití textilních materiálů v předmětu Praktické činnosti na 1. stupni ZŠ". Teoretická část je věnována historickému původu a vývoji textilií, přehledu textilních technik, jejich třídění a využití především s žáky na 1. stupni ZŠ. Zabývá se také projektovou metodou a pojetí, cíli a výstupními kompetencemi žáka 1. stupně školy v technické výchově podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. V praktické části jsou navrženy textilní techniky, které jsou zpracovány do podoby originálních projektů výuky. Funkčnost projektů byla zjišťována pomocí dotazníků určených pro učitele na 1. stupni ZŠ. Některé z projektů byly realizované ve výuce v 2., 3. a 4. ročníku ZŠ.
Possibilities of Textile Materials in Practical Activities Subject in Primary School
Keywords: textilie; textilní technika; využití textilních materiálů s dětmi; vyšívání; batika; nitěná grafika; kanzashi; bambule; síťování; kumihimo; plstění; pletení; háčkování; tenerifa; patchwork; historie technické výchovy; projektová metoda; vzdělávací oblast Člověk a svět práce; textiles; textile techniques; possibilities of textile materials with children; needlework; tie-dye; kanzashi; tassel; networking; kumihimo; felting; knitting; crocheting; tenerife; patchwork; history of technical education; project - based learning