Stravování osob s hypercholesterolémií - Charyparová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce na téma ,,Stravování osob s hypercholesterolémií", se zaměřuje na příjem cholesterolu a jeho působení v lidském organismu. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zmapovat stravování osob s hypercholesterolémií a to po stránce kvalitativní i kvantitativní. V teoretické části jsou popisovány základní složky výživy, problematika tuků a cholesterolu ve stravě. Další část teoretické práce se zaměřuje na charakteristiku onemocnění hypercholesterolémie, její rozdělení, příčiny vzniku, možnosti léčby a prognózu. Dále jsou zde zmíněny rizikové faktory, které vedou ke vzniku onemocnění, dietní opatření, technologická úprava stravy a příklad jídelníčku s omezením cholesterolu a tuků. Praktická část práce byla dělána formou kvalitativního i kvantitativního výzkumu. Kvalitativní výzkum byl prováděn za pomoci metody sněhové koule a trval od února do března 2015. Vybraní respondenti zaznamenávali svoji stravu po dobu jednoho týdne. Strava byla zaznamenávána do záznamových listů, které jsem po vyplnění a navrácení vyhodnotila a všechny uvedené potraviny jsem zadala do programu ,,Nutriservis Profesional", za pomoci kterého jsem zjistila průměrný příjem energie, tuků, cholesterolu, bílkovin a sacharidů během sledovaného období. Dále jsem každému respondentovi předložila dotazník, ve kterém jsem zjišťovala jeho stravovací návyky, informace o nemoci a tělesných parametrech. Dotazník byl zaměřen převážně na frekvenci a množství konzumovaného jídla s vysokým obsahem cholesterolu. U každého respondenta jsem určila jeho ideální hmotnost za pomoci BMI a z toho jsem vypočítala ideální příjem energie, tuků, bílkovin a sacharidů za jeden den. Porovnávala jsem u respondentů jejich ideální hodnoty energie, makronutrientů a cholesterolu s průměrnými hodnotami zaznamenanými v průběhu výzkumu. Z výzkumu bylo patrné, že většina respondentů má průměrnou hodnotu cholesterolu vyšší než je doporučená denní dávka tj. 300 mg cholesterolu na den.
Catering persons with hypercholesterolemia
Keywords: Vyvážená strava; cholesterol; kardiovaskulární onemocnění; dietní režim; Nutriservis.; Balancing diet; cholesterol; cardio-vascular disease; diet; Nutriservis.