Použití přenosného spektrometru pro detekci radionuklidů v přepravovaných materiálech - Plaňanský, Jiří (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem mé diplomové práce bylo posoudit možnosti dohledání a následné identifikace radionuklidů v přepravovaných materiálech zachycených detekčními rámy na hranici střeženého prostoru Jaderné elektrárny Temelín použitím přenosného spektrometru Inspector 1000. K dosažení výše uvedeného cíle jsem navrhl sérii měření založených na simulovaném průjezdu motorového vozidla osazeného zářiči ionizujícího záření o různých aktivitách v navržených měřících bodech tak, aby tato měření co nejlépe odpovídala skutečnému průjezdu vozidel s rozměrnými náklady. Rozborem naměřených hodnot byly stanoveny hraniční aktivity pro jednotlivé měřící body a správnost výpočtů byla prověřena dalším praktickým průjezdem vozidla stabilním měřícím zařízením. Upřesněné hodnoty hraničních aktivit v jednotlivých měřících bodech byly poté následně měřeny pro srovnání přenosným spektrometrem Inspector 1000. Výsledky měření prokázaly, že přenosný spektrometr Inspektor 1000 je schopen účinně detekovat, identifikovat, ale i lokalizovat zdroje ionizujícího záření, které způsobí překročení alarmové úrovně na stabilním měřícím zařízení v určených měřících bodech s vyšší citlivostí než stabilní měřící zařízení. Výstup z této diplomové práce bude poskytnut útvaru radiační ochrany Jaderné elektrárny Temelín jako podklad pro upřesnění, případně i rozšíření metod měření zdrojů ionizujícího záření při transportu rozměrných nákladů v provozu jaderné elektrárny a jejich zavedení do programu monitorování.
Radionuclide detection in transported materials by a portable spectrometer
Keywords: Přenosný spektrometr; radionuklid; detekce; identifikace; lokalizace; ionizující záření; Portable spectrometer; radionuclide; detection; identification; location; ionizing radiation