Rozsah a dopad povodní v povodí říčky Polečnice - Maxa, Václav (Jihočeská univerzita, 2023)
Zpracování bakalářské práce zahrnuje sběr informací o dané problematice, zejména se teoretická část zaměřuje na studování legislativy a využívání internetových zdrojů. Cílem autora v teoretické části, je vysvětlit důležité pojmy z oblasti povodně a s tím i témat souvisejících. Jednotlivé kapitoly se zaměřují například na tok říčky Polečnice, typy povodní u nás, stupně povodňových aktivit, legislativu v oblasti povodní, ale i přípravy na povodeň a varování obyvatelstva. Praktická část obsahuje popis okresu Český Krumlov a záplavové území říčky Polečnice, pak jsou rozepsány 2 největší novodobé povodně u nás a to jsou ničivé povodně z roku 2002 a roku 2013. Dále úprava koryta říčky Polečnice, která posloužila k vytvoření potřebných protipovodňových opatření na říčce Polečnici. A v poslední řadě dotazníkové šetření. V rámci dotazníkového šetření bylo vyhodnoceno 100 listů s 12 otázkami. Otázky se zaměřovaly na všeobecný přehled občanů Českého Krumlova o problematice povodní a jejich povědomí o situacích způsobených povodněmi, jako je například ochrana zdraví, životů a majetku, s tím spojená varování obyvatelstva a jejich evakuace. A zda si jsou vědomi hrozby nebezpečí z říčky Polečnice, která se na první pohled vůbec nemusí zdát nebezpečnou. Vyhodnocené údaje značí, že obyvatelé Českého Krumlova spíše podceňují riziko povodní ve městě Český Krumlov. Někteří obyvatelé vůbec neví, že se na říčce Polečnici v nedávné minulosti provedla částečná protipovodňová opatření. Jediné pozitivum vidím, že v dnešní době díky technologiím, které máme, tak občané mají možnost dostat se rychle k informacím o dané situaci a tím pádem být lépe a rychleji připraveni na případnou mimořádnou událost.
Scope and impact of floods on the river basin Polečnice
Keywords: Povodeň; Český Krumlov; Polečnice; Vltava; občan; voda; povodňový plán; kulminace; Flood; Český Krumlov; Polečnice; Vltava; citizen; water; flood plan; culmination