Parazitologické vyšetření stolice - Pechová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Střevní parazité jsou celosvětovým zdravotním problémem, nejen v rozvojových zemích. Parazit potřebuje ke svému životu jiný živý organismus, aby mu mohl odebírat živiny a tím mu škodit. Pro svůj další vývoj potřebuje definitivního hostitele, kterým se může stát i člověk. Infekční onemocnění vyvolávají živočišné organismy, jako jsou prvoci, helminti, členovci. Mezi nejčastější parazity, ohrožující lidský organismus, patří jednobuněčné organismy- protozoa. Z této říše se nejčastěji vyskytuje rod Giardia intestinalis a Entamoeba histolytica. Typickým příznakem přítomnosti prvoka Giardia intestinalis je páchnoucí, vodnatá stolice s hlenem. Infekční onemocnění způsobené tímto prvokem se nazývá giardióza. Při pozření fekálně znečištěné potraviny nebo vody se můžeme nakazit amébózou. Původce tohoto onemocnění je Entamoeba histolytica. Hojně se vyskytuje v oblastech s nízkou hygienickou úrovní. Jedná se o závažné onemocnění, které bez léčby může končit smrtí. Mezi často vyskytující se cestody patří Taenia saginata. Onemocnění tímto parazitem se nazývá taenióza. Mezihostitelem tohoto parazita je skot, který má ve svalovině cysticerkus. Ten je pro člověka zdrojem infekce. Člověk se nakazí pozřením nakaženého, tepelně neupravovaného masa. Definitivním hostitelem je člověk. Co se týče střevních parazitů na území ČR, patří třída nematoda mezi nejpočetnější. Tato třída zahrnuje hodně druhů. Mezi nejvýznamnější patří Enterobius vermicularis, Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Ancylostoma duodenale. Nejběžnějším původcem střevních nematodóz na světe je Enterobius vermicularis. Onemocnění, při němž jsou postiženy především děti, se nazývá enterobióza. Přenáší se z člověka na člověka a je možná i autoinfekce. V blízkosti análního otvoru naklade samička vajíčka. Člověk se pak nakazí pozřením infekčních vajíček. Při masivní infekci parazitem Ancylostoma duodenale se usadí červi ve střevě. Způsobují průjmy a zánětlivé reakce střeva. Pro diagnostiku se používá výhradně čerstvá stolice. Pomocí mikroskopické techniky se hledají vajíčka ve stolici. Ascaris lumbricoides je původcem askaridózy. Onemocnění je nebezpečné zejména pro děti. Zdrojem Trichuris trichiura je člověk. Vyloučená vajíčka zrají ve vnějším prostředí. Onemocnění se nazývá trichurióza. Cílem této bakalářské práce je popis vyšetření vzorků, podezřelých z nákazy střevním parazitem a provádět laboratorní diagnostiku střevních parazitů pomocí rutinních metod. Dalším cílem je zhodnocení prevalence onemocnění vyvolané střevními parazity. Veškeré mnou vyšetřované vzorky pochází z parazitologického a sérologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. Závěr mé práce je proto věnovaný vyhodnocení stavu v Plzeňském kraji. Celkem bylo vyšetřeno 316 vzorků stolice za období srpen až listopad. Vzorky pacientů se zpracovávaly pomocí rutinních metod dle KATO a koncentrační flotační metody dle Fausta. Cílem těchto metod je rozlišit ve stolici cysty prvoků, vajíčka helmintů, celé články parazitů. Stolice by se měla zpracovávat čerstvá a to zejména u vyhledávání améb, jelikož se ve vychladlé stolici přestávají pohybovat a hynou. V čerstvé stolici se také lépe diagnostikují bičíkovci, vajíčka červů. Ze skupiny vyšetřovaných vzorků se potvrdily pozitivní výsledky u 7 lidí. Z toho bylo pozitivních 5 mužů. Čtyři pacienti byli infikováni prvokem Giardia intestinalis. Jeden pacient měl v tomto období Enterobius vermicularis. Zbylé 2 pozitivní vzorky měly ženy. Obě ženy byly nakaženy cizopasným helmintem Enterobius vermicularis. Jako negativní výsledek bylo vyhodnoceno 309 preparátů.
The parasitological examination of stool
Keywords: paraziti; helminti; protozoa; střevní parazitózy; diagnostika; intestinal parasites; helminths; protozoa; intestinal parasitosis; diagnostics