Hodnocení vlivu klíčení na profily zásobních bílkovin v semenech vybraných druhů luskovin - Marek, Josef (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce bylo hodnocení změn v profilech zasobních proteinů semen luskovin v průběhu klíčení. Pro řešení byly vybrány 4 druhy luskovin: hrách setý polní, lupina úzkolistá, bob obecný a sója luštinatá. Analýzy proteinů v semenech luskovin byly prováděny na začátku, uprostřed a na konci klíčení. Ze získaného lyofilizovaného a homogenizovaného materiálu byly vyextrahovány proteiny, které byly analyzovány pomocí gelové denaturační elektroforézy (SDS-PAGE). Výsledky prokázaly, že během klíčení semen dochází ke štěpení zásobních proteinů na menší peptidy sloužící pro tvorbu nových proteinů. Ve spektrech proteinů naklíčených semen hrachu setého se snížila intenzita proteinových pruhů v zónách o velikosti 48-45 kDa a 40-36 kDa a zvýšilo se zastoupení proteinových pruhů v zónách charakterizovaných hmotností 25-23 kDa a 19-7 kDa. Ve spektrech proteinů naklíčených semen lupiny úzkolisté nebyly detekovány proteinové pruhy nad 39 kDa a zvýšilo se zastoupení proteinových pruhů v oblastech o velikosti 15-7 kDa.
Evaluation of germination effect on storage proteins profiles in seeds of selected legume species
Keywords: klíčení semen luskovin; proteiny; SDS-PAGE elektroforéza; Glycine max L.; Lupinus angustifolius L.; Pisum sativum L.; Vicia faba L.; germination of legume seeds; storage proteins; SDS-PAGE electrophoresis; Glycine max L.; Lupinus angustifolius L.; Pisum sativum L.; Vicia faba L.