Uplatnění žen ve skužebním poměru u Hasičského záchranného sboru České republiky - Plundrichová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Sen stát se hasičem není výhradou mužů. I ženy mají své sny a snít, že se jednou stane hasičkou, není nic špatného. I já mám od malička takový sen a vědět, jak se můžu stát hasičkou, kde všude se můžu uplatnit, na co se mám připravit, tak na to jsem se snažila najít odpovědi v mé práci. V teoretické části se čtenář dozví základní znalosti o Hasičském záchranném sboru České republiky. Jakou má organizační strukturu a jaká legislativa je pro něj stěžejní. Následně se dočte, co znamená být příslušníkem, jak se jím stát, pravidla služebního poměru ohledně mateřské a rodičovské dovolené. Hasiče vídáme v uniformě, kterou chce nosit každý, ale i ta má svá pravila. Dále jsou obsaženy možnosti uplatnění a náplň práce ženy na územním odboru a jak to mají ostatní země se ženami u hasičů. V praktické části jsem prováděla průzkum a analýzu pomocí rozhovorů s příslušníky HZS Jihočeského kraje na Územním odboru Písek a Krajského ředitelství v Českých Budějovicích. Všem čtrnácti příslušníkům, kdy bylo 7 žen a 7 mužů, jsem položila 13 stejných otázek. Otázky byly sestaveny tak, aby nezáleželo na pohlaví dotazovaného. Odpověď na výzkumnou otázku "Jaké má žena uplatnění u Hasičského záchranného sboru ČR?", "Může být platnou součástí?" bylo projednáno v diskuzi. Cíl této práce byl splněn a na výzkumnou otázku byla nalezena odpověď. Žena má u Hasičského záchranného sboru České republiky široké uplatnění a je platnou součástí sboru. Ať už bude v kanceláři, na vedoucí pozici nebo ve výjezdové jednotce.
Employed by women in the service relationship with the Fire Rescue Service of the Czech Republic
Keywords: Ochrana obyvatelstva; integrovaný záchranný systém; Hasičský záchranný sbor České republiky; služební poměr; příslušník; Civil protection; integrated rescue system; Fire Rescue Service of the Czech Republic; service relationship; member