Úloha obcí a měst v krizovém řízení - Kořenská, Terezie (Jihočeská univerzita, 2011)
V práci jsou shrnuty základní informace o obcích a městech týkající se krizového řízení. Dále jsou analyzovány úkoly a povinnosti orgánů obcí a měst při řešení rozsáhlých mimořádných událostí a krizových situací a postavení obcí v bezpečnostním systému České republiky. Práce dále popisuje zajišťování krizové připravenosti na úrovni obcí a měst. Ve výzkumné části práce bylo cílem analyzovat, popsat a vyhodnotit současný stav krizové připravenosti obcí a měst v Jihočeském kraji a zároveň najít náměty na systémové řešení současné situace. A to z důvodu, že postavení obcí v bezpečnostním systému České republiky je nezastupitelné, protože obec, prezentovaná především starostou, je nejblíže občanovi a pomoc tedy musí být při řešení rozsáhlých mimořádných událostí a krizových situací zajištěna prioritně právě z úrovně obce. K tomu byla stanovena hypotéza, že obce, na rozdíl od obcí s rozšířenou působností, nejsou dostatečně odborně, personálně a materiálně připraveny na řešení mimořádných událostí a krizových situací. Dále je v diplomové práci zpracována metodická pomůcka - postup řešení mimořádných událostí a krizových situací orgány obce, která by mohla sloužit přímo starostům obcí. A také je zpracován návrh úkolů a opatření, kterými by mohla být zlepšena krizová připravenost obcí a měst.
Role of municipalities and cities in crisis management
Keywords: obce a města; orgány obcí a měst; krizové řízení; krizová připravenost; Jihočeský kraj; municipalities and cities; municipal and city authorities; crisis management; crisis preparedness; South Bohemian region