Vliv vybraných emulgátorů a různých způsobů emulzifikace na růst bakterií Staphylococcus aureus a Escherichia coli - Koldová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním tématem této bakalářské práce je stanovení minimální inhibiční a baktericidní koncentrace vybraných druhů emulgátorů a rostlinných silic na růst bakterií Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Bakalářská práce se dále zabývá vlivem vybraných emulgátorů a jejich způsoby emulzifikace na stabilitu emulze. Teoretická část se věnuje základním informacím o použitých bakterií, jejich morfologickým vlastnostem, patogenezi a onemocněním, které způsobují. Dále jsou popsány emulgátory, jejich obecná charakteristika včetně stability emulze. V poslední teoretické části se bakalářská práce věnuje rostlinným silicím a jejich vlastnostem a možnostem využití. V metodické části této práce jsou znázorněny postupy přípravy emulgátorů a rostlinných silic a stanovení jejich minimální inhibiční a baktericidní koncentrace. Tato stanovení byla prováděna v mikrotitrační 96-ti jamkových destičkách, měřených spektrofotometricky. Stabilita emulzí byla testována ve skleněných zkumavkách, zkumavkách Eppendorf a centrifugačních zkumavkách. Při těchto metodách byla stanovována stabilita emulze na bázi Mueller - Hinton broth a cukerného roztoku. Výsledky minimální inhibiční a baktericidní koncentrace byly zpracovány do tabulek a vyhodnoceny. Stabilita emulze byla zpracována a zároveň vyhodnocena za pomoci získaných fotografií.
Impact of selected emulsifiers and different emulsification methods on the growth of Staphylococcus aureus and Escherichia coli
Keywords: Bakterie; MIC; MBC; antimikrobiální aktivita; Mueller - Hinton agar; inhibice; Bacteria; MIC; MBC; antimicrobial activity; Mueller-Hinton agar; inhibition