Volný čas jako prevence rizikového chování - Hanousková, Simona (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá tématem "Volný čas jako prevence rizikového chování". V současné době se volný čas stává objektem zájmu nejen pedagogických a sociálních pracovníků, ale stává se čím dál častěji i předmětem politických diskuzí. Vytváření vhodných podmínek pro volný čas již není pouze záležitostí rodiny nebo školy. V posledních letech je zaznamenána vzrůstající tendence zájmu o volný čas ze strany obcí, krajů a samotného státu, neboť vhodným využitím volného času se může předcházet negativním jevům, zejména rizikovému chování mládeže. Hlavním cílem této práce je analýza volnočasových aktivit jako jedné z forem prevence rizikového chování. Cílem práce je zhodnotit, jakými volnočasovými aktivitami lze účinně předcházet vybraným formám rizikového chování (jako je užívání alkoholu a omamných a psychotropních látek a jedů nebo šikana ve školských zařízeních).
Leisure time to prevent risky behaviour
Keywords: Volný čas; volnočasové aktivity; rizikové chování; prevence; návykové látky; alkohol; závislost; šikana; Leisure; leisure activities; risky behaviour; prevention; addictive substances; alcohol; addiction; bullying