Využívání monistického a dualistického modelu řízení kapitálových společností - Zimmermannová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce popisuje rozdíl mezi monistickým a dualistickým řízením kapitálových společností. První část práce je zaměřena na kapitálové společnosti a tyto dva systémy řízení, které mohou společnosti využívat. Hlavním cílem práce je zjistit, které podniky využívají monistický model řízení, a jak se liší od podniků, které využívají dualistický model řízení. Tyto dvě skupiny jsou porovnány a jsou nalezeny jejich základní charakteristiky. Monistické podniky jsou spíše menší, vykazují nižší hodnoty u údajů z účetní závěrky. K tomu jsou využita data o akciových společnostech z databáze Albertina Gold Edition. Tato data byla upravena tak, aby na nich mohly být dále použity vybrané statistické analýzy. Nejprve byly použity popisné statistiky, aby pomohly charakterizovat zkoumaný vzorek podniků. Dále byla použita faktorová analýza, která ukazuje, jakými faktory jsou data ovlivněna. Následně byla provedena shluková analýza metoda hierarchického shlukování a poté metoda k-means. Na základě těchto shluků byly nalezeny společné charakteristiky podniků využívajících jednotlivých systémů řízení.
Using of Monistic and dualistic board structure of capital companies in Czech republic
Keywords: kapitálové společnosti; akciová společnost; monistický a dualistický model řízení; faktorová analýza; shluková analýza; capital companies; joint-stock company; monistic and dualistic board structure; factor analysis; cluster analysis