Ošetřovatelská etika v péči o nevyléčitelně nemocné - Kálalová, Monika (Jihočeská univerzita, 2019)
Ošetřovatelská etika v péči o nevyléčitelně nemocné Abstrakt Cíl práce Cílem výzkumné části diplomové práce bylo zjistit, jaká etická dilemata zdravotnický personál v péči o nevyléčitelně nemocné rozpoznává a jakou roli zaujímá v doprovázení umírajících. Způsob dosažení cíle K dosažení cíle jsme zvolili kvalitativní výzkumné řešení pomocí polostrukturovaného rozhovoru jaká etická dilemata nelékařský zdravotnický personál rozpoznává a jaké role zastává v rozhodování v závěru života pacienta. Výzkumným souborem bylo 10 sester, které jsou součástí paliativních týmů ve vybraných zdravotnických zařízeních. Poskytnuté rozhovory byly přepsány a pomocí kódovací techniky "tužka papír" byla data uspořádána do jednotlivých kategorií. Získané poznatky a závěr Z prováděného výzkumu vyplynulo, s jakými etickými dilematy se jako nelékařští zdravotničtí pracovníci ve své praxi setkáváme a jaké postoje a role vůči nevyléčitelně nemocným, umírajícím pacientům a jejich rodinám zaujímáme. Pacienti s nevyléčitelnou nemocí na konci svého života se ocitají ve velice těžké situaci. Zkvalitnění poskytované péče a umět být těmto pacientům na blízku, je velice důležité. Zdravotníci by si měli uvědomovat, že jakékoliv rozhodnutí se může stát etickým dilematem, které bychom měli umět rozpoznat, najít co nejlepší řešení, tak aby byly hlavně uspokojeny potřeby pacienta, respektováno jeho přání se zachováním lidské důstojnosti. Jedině takto vedenou paliativní péči můžeme charakterizovat jako kvalitní, zaměřenou na pacienta, jeho individualitu a jedinečnost osobnosti.
Nursing ethics in the terminaly ill
Keywords: Nelékařský zdravotnický personál; paliativní péče; etická dilemata; nevyléčitelně nemocný a umírající pacient; Non-medical healthcare staff; palliative care; ethical dilemmas; terminally ill and dying patient