Instabilita hlezenního kloubu způsobená nadměrným zatěžováním a sportovními úrazy s možností využití následné fyzioterapie - Bártová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Jako téma mé bakalářské práce jsem si zvolila "Instabilitu hlezenního kloubu způsobenou nadměrným zatěžováním a sportovními úrazy s možností využití následné fyzioterapie. Téma jsem si vybrala z toho důvodu, že jsem chtěla zjistit více o dané problematice. Zranění a úrazy ve sportu jsou v současné době častější a následkem je narušený pohybový aparát. Instabilita je problémem nejen vrcholových sportovců, ale také sportovců rekreačních, nebo také hypermobilních jedinců, kteří už mají zvýšenou laxicitu vaziva před jakýmkoliv úrazem. V dnešní moderní době je na sportovce a to především na sportovce na závodní úrovni vyvíjen určitý nátlak ze strany trenérů a ti neberou mnohdy v potaz správnou dobu regenerace a samotné rekonvalescence. Poté nedochází ke správnému zhojení narušených tkání a zranění se může opakovat. Stabilní hlezenní kloub je důležitý pro celý pohybový aparát pro stabilitu celé dolní končetiny, neboť je propojen i s jinými částmi těla přes svalové řetězce. Pokud je jeden segment nestabilní má to vliv i na ostatní. V teoretické části se zabývám anatomií hlezenního kloubu, ligamentózním aparátem, který je velice důležitý pro jeho stabilitu a následně i svaly v oblasti bérce a hlezenního kloubu, možná poranění kloubu, frekvence úrazů u jednotlivých sportů a také zevní a vnitřní vlivy, které ovlivňují následné zranění. Uvádím v teoretické části funkci nožní klenby, kdy její tvar a možné deformity mohou následně ovlivnit i stabilitu hlezenního kloubu. Za důležité považuji senzomotorický systém, kdy z hlediska narušení integrity v oblasti kloubu může docházet ke špatné zpětné vazbě pro centrální nervovou soustavu. A nakonec se zabývám metodikami a prostředky fyzioterapie k následné léčbě instability. V praktické části své práce jsem prováděla kvalitativní výzkum formou vstupního a výstupního kineziologického rozboru a dále jsem zvolila k objektivnímu vyšetření posturograf se systémem NeuroCom, který byl použitý před a po terapii v Centru fyzioterapie na Zdravotně sociální fakultě v Českých Budějovicích. Vstupní i výstupní data byla na konci výzkumu porovnána. Samotný výzkum byl prováděn po dobu dvou měsíců. Zkoumaný vzorek tvořilo 6 probandů, kteří měli příznaky instability a ve své anamnéze měli opakované úrazy hlezenního kloubu. Věkové rozpětí probandů bylo 20 až 26 let, z nichž polovina závodně sportuje či v minulosti sportovala. Sestavila jsem cvičební jednotku, kterou jsem sepsala do brožury, která byla zadána každému na doma. Při individuálních terapiích jsme se zaměřili na posílení svalů a zlepšení propriocepce pomocí různých balančních pomůcek, ovlivnění instability a zlepšení celkového držení. Ze získaných výsledků vychází najevo, že zranění, se často opakují, a to zejména z důvodu špatného léčení, nebo také z důvodu bagatelizace této problematiky jak ze strany pacienta, tak i trenéra. Následná instabilita se projeví do celkové stability celého těla, zejména při stoji na jedné dolní končetině, či při stoji o zúžené bázi. Tato práce by mohla sloužit jako studijní materiál pro zdravotnické pracovníky, a nejen pro ně, ale také pro laickou veřejnost a zejména pro sportovce a sportovní trenéry.
Instability of ankle joint caused by excessive load and injuries at sport with possibility of subsequent use of physioterapy
Keywords: instabilita; hlezenní kloub; úrazy; posturograf; propriocepce; instability; ankle joint; injuries; posturographic examination; proprioception