České humanitární organizace v Čečensku - Kolář, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce je rozdělena do čtyř částí. První z nich vysvětluje základní pojmy a seznamuje čtenáře s tím co znamená humanitární pomoc a jaká jsou její specifika. Ve druhé části jsou detailně popsány standardy pro poskytování humanitární pomoci v oblastech zasažených válečným konfliktem či přírodní katastrofou. Třetí část je zaměřena na české humanitární organizace, které se angažovaly v humanitární pomoci v Čečensku. Čtenář se dozví, které organizace zde pomáhaly a jakou formu jejich pomoc měla. Poslední část je věnovaná Čečensku, jeho historii a pozadí konfliktu s Ruskem. Velmi zajímavá je také přílohová část, kde jsou zaznamenány výpovědi čtyř bývalých pracovníků humanitárních organizací, kteří se zúčastnili pomoci v Čečensku.
Czech Humanitarian Organization in Chechnya
Keywords: humanitární pomoc; humanitární organizace; standardy pro poskytování humanitární pomoci; Čečensko; humanitarian aid; humanitarian organizations; standards for provision of humanitarian aid; Chechnya