Klima třídy - Křiklavová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je posouzení klimatu školní třídy na druhém stupni základních škol v souvislosti s právě probíhající reformou školství. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy - například sociální skupina, sociální role, pozice ve skupinách, klima školy, třídy. Dále jsou zde popsány determinanty klimatu třídy, aktéři klimatu, nechybí současné přístupy ke zkoumání klimatu. V závěru je vysvětleno, co je to školská reforma. V praktické části jsou vymezeny cíle a předpoklady. Je zde blíže specifikována metoda měření i průběh měření. V závěru jsou ověřovány předpoklady.
Class climate
Keywords: klima třídy; klima školy; aktéři klimatu; žák; učitel; rodiče; metoda CES; školská reforma; class climate; school climate; climate participants; pupil; teacher; parents; CES method; school reform