Organizace neodkladné péče se zaměřením na medicínu katastrof a hromadných neštěstí - Chaloupek, Milan (Jihočeská univerzita, 2011)
Medicína katastrof a hromadných neštěstí je zdravotnická mezioborová odbornost, která využívá vědecké poznatky a zkušenosti ostatních lékařských oborů při mimořádných událostech v rámci záchranných, likvidačních i asanačních prací. Praktické postupy, které byly uplatněny při hromadných neštěstí, jsou analyzovány pro případ dalších mimořádných událostí, které lidstvo postihnou. S tímto faktem souvisí organizovanost neodkladné péče. Z důvodu názornosti typu spolupráce, k ukázce organizovanosti neodkladné péče u daných případů, k porovnání spolupráce zdravotnických zařízení se složkami IZS, k zjištění zabezpečení v případě rozsáhlých hromadných neštěstích byl proveden rozbor hromadných neštěstí České republiky. Došlo k hodnocení v daných případech zabezpečení České republiky v případě mimořádné události ? katastrofy, hromadného neštěstí. Došlo k porovnání spolupráce velkých zdravotnických zařízení se složkami IZS se zaměřením na triage postižených. Různé případy hromadných neštěstí ukázaly, že je uspokojivý stav zdravotnické pomoci při záchraně lidských životů a správně organizovaná neodkladné péče. Shromažďováním informací z různých zdrojů, dotazováním se kvalifikovaných osob byly získány informace o organizovanosti neodkladné péče se zaměřením na medicínu katastrof a hromadných neštěstí.
The organization of emergency medical treatment with intention to the medicine of disasters and mass catastrophes
Keywords: medicína katastrof a hromadných neštěstí; zdravotnická záchranná služba; metoda START; záchranné akce; přednemocniční neodkladná péče; triage postižených; integro-vaný záchranný systém; Hasičský záchranný sbor.; Disaster medicine and mass casualties; emergency medical service; the START method; rescue; prehospital emergency care; triage people; Integrated Rescue System; Fire and Rescue System.