Systém sociálního zabezpečení a sociálních služeb v historii a současnosti - Musil, Aleš (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce na téma "Systém sociálního zabezpečení a sociálních služeb v historii a současnosti" se zabývá sociálním zabezpečením a sociálními službami z hlediska jejich historického vývoje i jejich současným stavem. Systém sociálního zabezpečení v České republice tvoří sociální pojištění, státní sociální podpora a sociální pomoc. Jako celek tvoří systém sociálního zabezpečení ochranu a podporu osobám v těžkých životních situacích. Jeho cílem je odstranit nebo alespoň zmírnit důsledky takových nepříznivých životních situací. Tohoto cíle dosahuje především poskytováním různých dávek a sociálních služeb, které jsou v této bakalářské práci zpracovány samostatně. Sociální služby se dělí na sociální poradenství, služby sociální péče a služby sociální prevence. Cílem této práce bylo popsat stávající systém sociálního zabezpečení a sociálních služeb v České republice stejně jako dějinný vývoj systému a zároveň analyzovat/zhodnotit systém sociálního zabezpečení v čase. Teoretická část vysvětluje samotné pojmy sociálního zabezpečení a sociálních služeb a co je jejich posláním a zároveň také popisuje jejich současnou podobu v České republice. Praktická část se zabývá otázkou, jak se vyvíjel systém sociálního zabezpečení a sociálních služeb českých zemí v historii. V praktické části své práce jsem se zaměřil na analýzu historického vývoje systému sociálního zabezpečení a sociálních služeb na území českých zemí především od konce 19. století, konkrétně od tzv. Taaffeho reformy. Byl proveden kvalitativní výzkum. Celkem bylo pro praktickou část použito 12 publikací. V souvislosti s cílem práce byla položena jediná otázka: Jak se vyvíjel systém sociálního zabezpečení a sociálních služeb českých zemí v historii?
Social security and social services in the past and present
Keywords: chudinská péče; pojištění; sociální politika; sociální služby; sociální zabezpečení; care for the poor; insurance; social politics; social services; social security