Život a dílo českobudějovického biskupa Šimona Bárty - Šmíd, Marek (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se bude zabývat životem a dílem českobudějovického biskupa Šimona Bárty (1864-1940) v období let 1920-1940, kdy stál zmíněný církevní hodnostář v čele českobudějovické diecéze. Bude vycházet z pramenů ústředních i regionálních archivů, které se znalostí odborné literatury zasadí Bártův život do historicko-náboženských souvislostí první a druhé Československé republiky a protektorátu Čechy a Morava, přičemž v tematických blocích zrekonstruuje biskupské působení tohoto českobudějovického biskupa. Student bude pracovat analyticko-syntetickou, komparativní a heuristickou metodou, které mu umožní plasticky vykreslit Bártovo působení v adekvátním náboženském kontextu dějin 20. století.
The Life and Work of the Bishop of Ceske Budejovice Simon Barta
Keywords: českobudějovická diecéze; Šimon Bárta; československo-vatikánské vztahy; Pius XI.; 1920-1950; Bishop of Ceske Budejovice; Šimon Bárta; Czechoslovak-Vatican relations; Pius XI; 1920-1950