Explorační chování samic dvou poddruhů myši domácí (M. m. musculus a M. m. domesticus) - Dosoudilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
V této studii jsme použili standardní open-field test jako přiblížení první části disperze, využili jsme samice inbredních linií odvozených od divokých reprezentující dva poddruhy myši domácí, M. m. musculus a M. m. domesticus. Testovali jsme předpoklad, že se explorace neutrálního prostředí bude měnit během různých fází estrálního cyklu a lišit mezi poddruhy. Také jsme srovnali chování samic s explorací samců testovaných ve stejných podmínkách.
Exploration behaviour in females of two house mouse subspecies (M. m. musculus a M. m. domesticus)
Keywords: explorační strategie; estrální cyklus; pohlavně závislá disperze; open-field test; Mus musculus; exploration strategy; oestrus cycle; sex-biased dispersal; open-field test; Mus musculus