Opisné slovesné vazby v současné francouzštině a jejich české ekvivalenty - Kramolišová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je popsat problematiku opisných slovesných vazeb ve francouzštině v souvislosti s pojmy vid a povaha děje ve francouzštině a následně srovnat respondenty těchto vazeb v češtině pomocí korpusové analýzy. Práce je rozdělena na dvě části, a to na první část teoretickou a druhou praktickou. V teoretické části práce jsem popsala opisné slovesné vazby, jejich typy a jejich propojení s problematikou vidu a povahy děje ve francouzštině. V praktické části práce jsou uvedeny výsledky korpusové analýzy v paralelním korpusu Intercorp. Jsou zde popsány české respondenty vybraných slovesných vazeb.
Periphrastic Verbal Constructions in the Present-day French and its Czech equivalents
Keywords: Opisná slovesná vazba; Slovesný vid; povaha děje; Korpusová analýza; Intercorp; periphrastic verbal structure; verbal aspect; verbal action; corpus analysis; Intercorp