Udržitelný a odpovědný cestovní ruch na Šumavě - Švecová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá udržitelným a odpovědným cestovním ruchem na Šumavě a zároveň vlivem nepříznivého počasí na udržitelnost cestovního ruchu v Národním parku Šumava. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Na začátku teoretické části jsou vysvětleny pozitivní a negativní vlivy související s cestovním ruchem, následuje charakteristika udržitelného cestovního ruchu, jeho principů, pilířů, managementu a marketingu. Závěr teoretické části je zaměřen na pojmy z oblasti odpovědného cestovního ruchu a na jeho principy. V praktické části je charakterizován Národní park Šumava a jeho vztah k udržitelnému cestovnímu ruchu. Na základě sekundárních dat je provedena analýza, která porovnává vliv počasí na tržby v cestovním ruchu. V navazující kapitole je zanalyzován současný stav nabídky turistických atraktivit cestovního ruchu za nepříznivého počasí v oblasti Šumavy, který je zpracován do podrobného přehledu. Na základě vyhodnocení získaných dat a poznatků jsou navrženy produkty, které využívají moderní metody a trendy cestovního ruchu s ohledem na udržitelný a odpovědný cestovní ruch. Jedná se o návrh sítě krytých přístřešků, tzv. "útulen", nepromokavého oděvu a v neposlední řadě mobilní aplikace Národního parku Šumava doplňující výše zmíněná opatření.
Sustainable and Responsible Tourism in the Šumava region
Keywords: udržitelný cestovní ruch; odpovědný cestovní ruch; Šumava; počasí; sustainable tourism; responsible tourism; Šumava; weather