Fylogenetická analýza šimpanzí kultury - Poláková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Šimpanzi (Pan) jsou nejbližší žijící příbuzní člověka. Nejen z tohoto důvodu jimi je akademický svět fascinován již několik desetiletí. Šimpanzi vykazují pozoruhodnou rozmanitost různých rysů chování. Vědci se rozcházejí v názoru, zda je tato rozmanitost způsobena genetickými rozdíly, nebo zda se jedná o kulturní rysy. Cílem této práce je shrnout dostupné poznatky o chování šimpanzů a přispět k objasnění fylogeneze kultury u tohoto nelidského druhu.
Phylogenetic analysis of culture in chimpanzees
Keywords: Pan troglodytes; Pan paniscus; fylogeneze; kultura; chování; evoluce chování; Pan troglodytes; Pan paniscus; phylogeny; culture; behavior; evolution of culture