Produkce rekombinantního CSL proteinu ze signální dráhy Notch u druhu Sphaerospora molnari (Cnidaria: Myxozoa) - Hniličková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Notch signální dráha hraje důležitou roli při buněčné diferenciaci mnohobuněčných organismů a CSL protein je klíčovou složkou této dráhy. Tato práce je zaměřena na CSL protein Sphaerospora molnari, parazitického žahavce ze skupiny Myxozoa. Cíli byly optimalizace produkce rekombinantního CSL proteinu v expresním systému Escherichia coli, purifikace tohoto proteinu a produkce specifických protilátek proti purifikovanému CSL. Všech těchto cílů bylo dosaženo a práce byla zakončena úspěšným ověřením specifity protilátek proti purifikovanému CSL proteinu. Získaný rCSL a protilátky mohou být užity pro budoucí studie struktury CSL proteinu a jeho interakcí s DNA a imunoznačení, což může pomoci porozumět tomu, jak Notch dráha probíhá nejen u myxozoí, ale také u dalších časně se větvících metazoí.
Production of recombinant CSL protein from the Notch signaling pathway in Sphaerospora molnari (Cnidaria: Myxozoa)
Keywords: Myxozoa; Sphaerospora molnari; signální dráha Notch; CSL protein; transkripční faktor; Escherichia coli; optimalizace; purifikace; polyklonální protilátky; Myxozoa; Sphaerospora molnari; Notch signaling pathway; CSL protein; transcription factor; Escherichia coli; optimalization; purification; polyclonal antibodies