Ochrana obyvatelstva v zóně havarijního plánování v okolí jaderné elektrárny Temelín - Martinů, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce představuje příspěvek do diskuse o ochraně obyvatelstva v zóně havarijního plánování jaderné elektrárny Temelín. Záměrem bylo zhodnotit stávající systém ochranných opatření obyvatelstva pro případ možného vzniku radiační havárie. Současně byla provedena analýza provázanosti mezi klasifikačním systémem mimořádných událostí, platným pro jadernou elektrárnu Temelín, a systémem neodkladných ochranných opatření pro obyvatelstvo. V úvodní části mé práce jsou uvedeny základní informace o jaderné elektrárně Temelín. Pozornost byla věnována jaderné bezpečnosti, radiační ochraně, principům havarijní připravenosti a typům provozních režimů na jaderné elektrárně. Dále je popsán systém ochranných opatření obyvatelstva pro případ vzniku radiační havárie. V této části je také vysvětlen systém klasifikace mimořádných událostí na jaderné elektrárně Temelín, způsoby jejich vyhlášení a možnosti varování obyvatelstva. Také je zde popsán systém zavádění neodkladných ochranných opatření. Jedním z výstupů této práce je jednoduchý výukový softwarový program, využitelný hlavně pro vzdělávání dětí. Mohou tak získat informace o tom, jak se chovat v případě vzniku radiační havárie. Softwarový program je přiložen ve formě CD a získané vědomosti mohou být ověřeny krátkým testem.
Population protection in the emergency planning zone around the Nuclear Power Plant Temelín
Keywords: havarijní plán; jaderná bezpečnost; jaderná elektrárna Temelín; ochrana obyvatelstva; radiační havárie; radiační nehoda; radiační ochrana; zóna havarijního plánování; emergency plan; nuclear safety; Nuclear Power Plant Temelín; populatin protection; radiation accident; radiation accident; radiation protection; emergency planning zone