Buddhismus Diamantové cesty s ohledem na linii Karma Kagjü - Chvostová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá popisem nejmladšího směru Buddhova učení - Diamantové cesty. Nejprve představuje buddhismus Diamantové cesty, jeho vznik, rituální praxi či symboliku, také literaturu a cestu k osvícení. Dále popisuje vznik tibetské školy Karma Kagjü, její představitele, meditační praxi a také rozvoj této školy v západním světě.
The Diamond Way Buddhism in Relation to the Line of Karma Kagyu
Keywords: Buddhismus; Buddhismus Diamantové cesty; Kagjüpa; Karma Kagjü; Karmapa; 16. Karmapa Rangdžung Rigpä Dordže; 17. Karmapa Thinlä Thaje Dordže; Šamar rinpočhe; Ole Nydahl; meditace; meditační centrum; učitel {--} lama; Buddhism; Diamond Way Buddhism; Kagyupa; Karma Kagyu; 16th Karmapa Rangjung Rigpe Dorje; 17th Karmapa Trinlay Thaye Dorje; Shamar Rinpoche; Ole Nydahl; meditation; meditation centre; guru {--} lama