Výživové trendy ve zdraví a nemoci ve vybraných náboženstvích - Pilečková, Renata (Jihočeská univerzita, 2008)
V současné době se v naší společnosti vyskytuje mnoho odlišných kulturních zvyků, trendů, které souvisejí mimojiné i s výživou. V rámci rozvoje naší země se do zdravotnických zařízeních dostane mnoho nemocných, kteří mají odlišné náboženství a s tím související výživové zvyklosti. My si zajisté nepřejeme, aby nemocný zůstal pasivním článkem přijímané péče. Je proto nutné dbát na individuální vyhledávání výživových zvyklostí ze strany sester. Pokud sestra bude vědět, co si nemocný přeje, či nepřeje, co má tedy respektovat, může tyto potřeby aktivně uspokojit. Přispěje tak ke kladné a aktivní spoluúčasti nemocného na péči a bezpochyby napomůže k získání důvěry ke zdravotnickému personálu. V teoretické části jsme se zabývali především výživou ve vybraných náboženstvích. Jednalo se o judaismus, islám, buddhismus, římskokatolickou církev a církev bratrskou. Další části teorie rozebíraly další alternativní výživové trendy. Bylo zmíněno také stravování ve zdravotnických zařízeních a kompetence nutričních terapeutů a asistentů. Pro empirickou část byly stanoveny čtyři cíle, a to specifikovat hlavní znaky výživových trendů ve vybraných náboženstvích, změřit znalosti sester o stravovacích návycích ve vybraných náboženstvích, zjistit, zda sestry zjišťují a respektují výživové trendy u klientů ve vybraných náboženstvích při poskytování ošetřovatelské péče a posledním cílem bylo zjistit význam a dodržování specifických výživových trendů ve vybraných náboženstvích z pohledu klienta a z pohledu sestry. Metodikou práce byl kvalitativní výzkum za pomoci standardizovaného rozhovoru s klienty a kvantitativní výzkum za pomoci dotazníků pro klienty a sestry. Pro kvalitativní výzkum byly stanovené výzkumné otázky, a to s jakými specifickými stravovacími návyky se můžeme setkat u klientů z vybraných náboženství? Dále jestli má respektování výživových trendů vliv na spokojenost klienta s ošetřovatelskou péčí? Pro kvantitativní výzkum se předpokládalo, že neznalost výživových trendů ze strany sester negativně ovlivňuje spokojenost klientů s ošetřovatelskou péčí, a že dodržování odlišných výživových trendů v různých kulturách ztěžuje práci ošetřovatelského týmu ve zdravotnických zařízeních. Výzkum byl realizován v jihočeském a středočeském kraji. Na základě výsledků lze říci, že cíle byly splněny, hypotézy potvrzeny a výzkumné otázky objektivizovány. Byl vytvořen edukační list pro sestry i veřejnost.
Nutritional trends in selected religions as related to health and illnesses
Keywords: výživové trendy; respekt; spolupráce sestra - nemocný; vyznavači buddhismu; vyznavači židovství; vyznavači islámu; vyznavači církve bratrské; vyznavači římskokatolické církve; nutritional trends; respect; cooperation nursing sister - deseased; professors of Buddhism; professors of Judaism; professors of Islam; professors of Brethren Evangelical Free Church; professors of Roman Catholic Church