Role sestry při poskytování ošetřovatelské péče u klienta se syndromem krátkého střeva - Bundová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Syndrom krátkého střeva je charakterizován souborem příznaků, které plynou ze ztráty tenkého střeva nebo poškození absorpce. Díky komplexní léčbě a rozvoji domácí parenterální výživy počty klientů stále stoupají. Tito klienti jsou však ohroženi celou škálou komplikací a karencí. Mezi nečastější komplikaci řadíme infekci v souvislosti se zavedenými invazivními vstupy k aplikaci parenterální výživy. Role sestry je u klientů s touto problematikou nezastupitelná, neboť pečlivou ošetřovatelskou péčí, lze předcházet vzniku infekce. Toto šetření se zabývalo problematikou Role sestry při poskytování ošetřovatelské péče u klientů se syndromem krátkého střeva. Cílem práce bylo zmapovat míru informovanosti a zkušenosti sester v péči o klienty s tímto onemocněním a zjistit postoj sester v péči o klienty a zjistit zda jsou klienti dostatečně informováni, jak pečovat o venózní port či katétr. Z analýzy je patrné že většina oslovených sester má dostatek informací v péči o klienty se syndromem krátkého střeva a považují péči za stejně náročnou jako u jiných onemocnění Sestry své role spojené s ošetřovatelskou péčí ovládají. Toto tvrzení nám potvrdili i klienti, kteří mají dobré zkušenosti s péčí sester. Léčba klientů probíhá ve velké míře pomocí parenterální výživy aplikovanou implantabilními porty či tunelovými centrálními katétry. Klienti jsou dostatečně informováni jak pečovat o tyto invazivní vstupy a péči v domácím prostředí ovládají samostatně, ale vždy ve spolupráci rodiny či agentury domácí péče.
The role of the nurse in providing care to patients with short bowel syndrome
Keywords: role sestry; ošetřovatelská péče; syndrom krátkého střeva; klient; parenterální výživa; nutriční podpora; role of the nurse; nursing care; short bowel syndrome; client; parenteral nourishment; nutritional support